Auto Servis PLUS
Auto servis PLUS
Vodovodska 177, 11 147 Beograd, tel. 2570 692, 2570 629

 

ZAMENA ULJA

Funkcija ulja je da odnosi toplotu iz bloka motora i podmazuje pokretne delove, kako u motoru tako i na pomoćnim agregatima. U ulju se nagomilavaju i produkti sagorevanja u cilindru, koji prodiru u ulje npr. pored klipnih prstenova. S vremenom dolazi do prljanja ulja, što direktno utiče na njegova svojstva. Zato je vek zamene ulja znatno kraći kod motora koji troše ulje. U svom toku ulje nailazi na prečistač (filter) u kome se zadržavaju otpadne čestice, ali treba znati da filteri nisu svemoćni i da veliki broj mikročestica slobodno prolazi kroz njih.

Redovna zamena ulja omogućuje nesmetano funkcionisanje delova motora, čime sprečava kvarove većih razmera.

Interval zamene ulja zavisi od više faktora, kao što su relacija i uslovi vožnje, kvalitet goriva, kao i kvalitet ulja. Mi kao optimum preporučujemo zamenu ulja na 10 000 pređenih km.

Pod potrošnjom motornog ulja smatra se količina ulja koja se doliva u motor između dve zamene na svakih pređenih 1000 kilometara. Motor mora da troši ulje. Normalna potrošnja motornog ulja kreće se od 0.2 do 0.5 litara na pređenih 1000 kilometara. Nivo ulja u motoru kontroliše se na svakih 500 kilometara. Ako koristite kvalitetno motorno ulje, a motor vozila je u dobrom stanju, potrošnja ulja je minimalna.

Ako je motor u dobrom stanju, vozite često na otvorenom putu i umerenim brzinama, možete prihvatiti preporuku koju daje proizvođač ulja i vozila. Preporučujemo Vam da pri zameni ulja promenite filter za ulje. U slučaju da vozilo ne koristite, ulje obavezno zamenite jednom godišnje.

Zimi, na niskim temperaturama ulje u koritu se zgušnjava i pri pokretanju motora javlja se dodatni otpor. Pravilan izbor viskoznosti motornog ulja olakšava start hladnog motora.

Motor ne treba zagrevati u mestu, nego nakon tridesetak sekundi krenite i vozite lagano dok se motor ne zagreje do normalne - radne temperature, a to je desetak minuta od starta.

Šta znači kad kažemo da motorno ulje štedi gorivo? Kvalitetno motorno ulje omogućava manji gubitak mehaničke energije u motoru da bi se dobila ista snaga. Teoretski to je do 7.5%.

AUTO SERVIS PLUS JE OVLAŠĆENI PRODAVAC SHELL ULJA I MAZIVA. 

Proizvodi vrhunske Shell tehnologije, testirani i dokazano visokog učinka u najtežim uslovima vožnje na trkačkim stazama Formule 1, brzinskim trkama i rally takmičenjima. Znatno smanjuju trenje i habanje motora kao i potrosnju goriva. Pogodno za sve klasične motore, motore s direktnim ubrizgavanjem, turbo motore i viševentilske motore na benzin, dizel ili gas.

AUTO SERVIS PLUS JE DEO SHELL-OVE BRENDIRANE MREŽE OBJEKATA 

 

Design.rs © Auto Servis PLUS * 2006 - 2016