Auto Servis PLUS
Auto servis PLUS
Vodovodska 177, 11 147 Beograd, tel. 2570 692, 2570 629

 

ZIMSKE GUME

Zašto zimske gume?

Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. U svakom slučaju zakonom je propisana obavezo korišćenje zimskih guma. Saznajte nešto o prednostima zimskih guma.

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume nisu predviđene samo za sneg već za različite uslove koji vladaju na putu i to:

  • Za vožnju po snegu
  • Za poledicu i potpuno zaleđen put          
  • Za lapavicu
  • Za vlažan i mokar put
  • Za hladan i potpuno suv put
  • Za veoma niske temperature

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode između guma i podloge. Sitne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m—sasvim dovoljno da se izbegne sudar!

Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi, čim temperatura padne ispod +7°C.

Imati 4 zimske i 4 letnje gume montirane na felne je mnogo bolje nego koristiti samo letnje ili samo zimske gume tokom cele godine jer ih je jednostavnije zameniti, a gume se upola manje troše. Ono što platite za nove gume nadoknadićete kroz dvostruko veći broj pređenih kilometara. Ostvarićete i određenu uštedu u pogledu potrošnje goriva.

U spektar naših usluga, od ove godine, uvrstili smo i vulkanizerske usluge:

  • demontažu/montažu guma
  • balansiranje točkova
  • centriranje trapa

Balansiranje točkova je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu.

Centriranje trapa se sastoji od podešavanja uglova točkova tako da su oni normalni na podlogu (horizontalu) i međusobno paralelni. Svrha ovog podešavanja je povećanje trajnosti gume i bolje držanje pravca automobila na ravnom putu

Da bi ste završili sve na jednom mestu u ponudi imamo i auto gume različitih proizvođača, a mi ćemo Vam pomoći da odaberete odgovarajuće dimenzije i performance.

Primer: 195/65 R15 91 T

Simbol Značenje
195
Širina gume (gazeće površine - protektora) u milimetrima.
65
Profil gume (serija) - odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 65% širine gume.
R
Označava radijalnu konstrukciju.
15
Prečnik felne (u inčima - colima).
91
Indeks nosivosti, koji vam omogućuje da izračunate maksimalno opterećenje iz tabela.
Broj 91 znači da ova guma može izdržati maksimalnih 615kg opterećenja.
T
Indeks brzine. Slovna oznaka koja označava maksimalnu brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 190km/h. Gume sa većim brzinskim indeksom su skuplje, jer imaju posebnu smešu koja im dozvoljava da postignu veću brzinu.

 

  

  

 

Design.rs © Auto Servis PLUS * 2006 - 2016